Muoviöljy

Muovi on pelastanut maailman - nyt on aika pelastaa muovi.

Muovi materiaalina on mahdollistanut monen alan huiman kehityksen. Tänä päivänä erilaisten pakkaus- ja muovimateriaalien määrät ovat kasvussa. Muovista on kuitenkin tullut jo maailmanlaajuinen ongelma, koska pakkausmateriaalien sisältämien muovien hyötykäyttö on ollut hankalaa. Muovi on kiinnittyneenä pakkausten kuitumateriaaliin eikä sitä nykymenetelmillä saada järkevästi kierrätyskäyttöön.

Ratkaisuna on termolyysin ja biokaasutuksen yhteislaitos. Kuitupakkaukset esikäsitellään, jolloin muovi ja kuitu saadaan erilleen. Muovi kierrätetään muoviöljyksi ja kuitu käsitellään biokaasulaitoksessa yhdessä muun biohajoavan materiaalin kanssa biokaasuksi.

Muovin kemiallisella kierrätyksellä tuotettavaa muoviöljyä voidaan käyttää muoviteollisuuden raaka-aineena, josta valmistetaan taas uudestaan erilaisia muovituotteita - ja nämä voidaan taas kierrättää Kaipolassa. Muovin kemiallisen kierrätyksen mahdollisuudet ovat lähes loputtomat toisin, kuin perinteisen mekaanisen kierrätyksen, jossa muovin polymeeriketjujen pilkkoutuessa muovi voidaan kierrättää vain 1-2 kertaa.

Muovin mekaaninen ja kemiallinen kierrätys eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia menetelmiä vaan yhdessä ne täydentävät toisiaan pelastaen muovin.